W dobie rosnącego zainteresowania przechodzeniem na zdrowy tryba życia coraz więcej osób decyduje się na odstawienie białego pieczywa lub rezygnuje po prostu z produktów zawierających w swoim składzie mąkę pszenną. O ile jednak nie dysponuje się konkretnymi przeciwwskazaniami zdrowotnymi, o tyle takie produkty wcale nie są złym wyborem żywieniowym. Co innego jednak, gdy z uwagi na jakąś nieprzyjemną chorobę układu pokarmowego lub konkretne cele sylwetkowe musimy bądź chcemy odstawić pszenicę. Wówczas pojawia się pytanie, czym tak naprawdę możemy ją zastąpić, a odpowiedź na nie, wbrew pozorom, wcale nie musi być taka trudna. Zostawmy na chwilę na boku wszelkie dolegliwości zdrowotne, takie jak cukrzyca czy celiakia – gdyż one powinny być konsultowane z lekarzem oraz dietetykiem – i skupmy się na diecie przeciętnego Kowalskiego. Otóż chcąc zdrowo się odżywiać i mieć wpływ na własny wygląd, trzeba z reguły zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. W przypadku chęci zrzucenia paru zbędnych kilogramów w odstawkę faktycznie idą: białe pieczywo, białe makarony czy biały ryż, a więc produkty, które charakteryzują się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym. W ich miejsce mogą pojawić się natomiast produkty Melvit, które dostarcza sklep online. Znajdują się tu m.in. mąki z pełnego przemiału lub pozyskiwane z innych zbóż niż pszenica. Na ogół wybór pada na żyto, grykę lub orkisz – zajmijmy się dwoma ostatnimi.
Jak wybrać mąkę dla siebie?
Nie mając konkretnych przeciwwskazań zdrowotnych, nie trzeba przejmować się zawartością glutenu, choć warto pamiętać, że omawiane zboża różnią się jego zawartością. Otóż gryka należy do zbóż bezglutenowych, z kolei orkisz nie zawiera go w swoim składzie. Dla osób zdrowych ta informacja właściwie niczego nie wnosi, zdecydowanie ważniejsza jest natomiast m.in. ilość białka, jaką zawiera dany produkt. Pod tym względem zdecydowanie wygrywa Melvit mąka orkiszowa, która dostarcza organizmowi blisko dwa razy więcej protein niż mąka z gryki. Co więcej, jest ona także lepszym źródłem cennego błonnika, którego właściwa podaż zapewnia prawidłową pracę układu trawiennego. Wiele osób skupia się najczęściej na dostarczaniu organizmowi właściwej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów, gdy tymczasem równie istotny jest błonnik, który wspomaga trawienie i chroni nas przed przykrymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, a nawet zabezpiecza przed rozwojem chorób nowotworowych. Błonnik hamuje po części wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, poprawia perystaltykę jelit, a także obniża ciśnienie krwi, zwiększa uczucie sytości i spowalnia rozkład węglowodanów, obniżając tym samym chęć na sięganie po przekąski między posiłkami. To bardzo cenna właściwość zwłaszcza dla osób, którym zależy na dbaniu o własną sylwetkę.
Zastosowanie kulinarne
Poza realizacją konkretnych celów żywieniowych poszczególne mąki mogą różnić się między sobą również bardziej praktycznymi aspektami. W tym wypadku duże znaczenie odgrywać będzie zawartość glutenu, który ma znaczący wpływ na właściwości technologiczne mąk. Jest on składnikiem wiążącym, który nadaje na przykład ciastom odpowiedniej struktury, dlatego do wyrobu rozmaitych ciast najlepiej nadają się mąki pszenne, a także wspomniana wyżej mąka orkiszowa Melvit. Ta ostatnia idealnie sprawdzi się do wyrobu ciast, pieczywa, naleśników czy pierogów. Ma charakterystyczny orzechowy smak, a także jest znakomicie przyswajalna przez organizm, co znacząco wpływa na poprawę jakości przygotowywanych z jej dodatkiem potraw. Z kolei mąka gryczana Melvit będzie na pewno chętniej wybierana przez osoby borykające się z rozmaitymi problemami ze strony układu pokarmowego, ponieważ nie zawiera w sobie glutenu. Nie oznacza to jednak, że nie nadaje się do przyrządzania takich produktów jak chleby, ciasta czy pierogi. Przeciwnie – jej dodatek sprawia, że wiele potraw smakuje zupełnie inaczej niż w znanych dotychczas tradycyjnych wariantach. Warto zauważyć, że mąka z gryki odznacza się dość niskim indeksem glikemicznych, dzięki czemu będzie świetnym wyborem żywieniowym dla osób, które chcą lepiej kontrolować uczucie łaknienia w ciągu dnia.