Nowoczesne technologie pakowania i przechowywania pozwalają na dłuższe zachowanie przydatności produktów bez dodawania do nich szkodliwych wypełniaczy. Dostępne w sklepach ze zdrową żywnością konserwy są dobre jakościowo, a co najważniejsze mogą stanowić smaczny dodatek do obiadu lub bazę całej potrawy. Zarówno mięsne, rybne, jak i warzywne puszki przydają się w wielu sytuacjach. Najczęściej korzysta się z nich w czasie wyjazdów – biwaki czy piesze wycieczki, to sytuacje, w których tak zapakowane jedzenie, może okazać się najbardziej praktyczne. Ich szczelne opakowania sprawdzają się doskonale podczas transportu, a zawartość nie zepsuje się nawet kiedy temperatura powietrza zacznie się podnosić. Hermetycznie zamknięte puszki i słoiki chronią również konserwy przed bakteriami, dlatego w momencie jedzenia na świeżym powietrzu, nie trzeba obawiać się o przydatność żywności. Podczas kupowania pakowanych obiadów należy zwracać uwagę na skład oraz jakość opakowania.
Jakie konserwy najlepiej kupować?
Wśród szeroko dostępnych puszek i słoików z jedzeniem pojawiają się produkty, które mogą zachęcać do zakupu niską ceną lub ładnym opakowaniem. Chcąc zaopatrzyć się w te najlepsze jakościowo, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich etykiety. Zawartość głównego składnika nie może być niższa niż połowa całego opakowania. Powinno ono zawierać jak największą ilość naturalnych konserwantów, które skutecznie zastępują sztuczne wypełniacze. Z tego powodu cena produktu nie może być zbyt niska, ponieważ świadczyłoby to o wykorzystaniu gorszych gatunkowo składników. Jeśli chodzi o mięso czy ryby należy wybierać produkty o długiej dacie przydatności, które będą mogły stanowić zdrowe i wartościowe uzupełnienie diety. Dobrej jakości konserwa golonka poddana procesowi sterylizacji będzie posiadała równie dużą ilość białka, witamin i składników mineralnych, co świeży produkt. Można na jej bazie przygotować pełnowartościowy i smaczny posiłek dla całej rodziny, a także urozmaicić przygotowywane na podwieczorek sałatki lub kanapki. Przechowywanie puszek i słoików w suchym, a także chłodnym miejscu bez dostępu światła jeszcze bardziej przedłuży przydatność ich zawartości. Podczas kupowania tego typu produktów należy zwrócić uwagę na to jak wyglądają one z zewnątrz. Wieczka nie mogą być wypukłe, ani uszkodzone. Pilnując tych kwestii, można zaopatrzyć się w dobrze zapakowane, smaczne i zdrowe konserwy mięsne czy rybne, ale również warzywa oraz owoce sezonowe, w znacznie niższej cenie.
Warzywne konserwy – witaminy poza sezonem
Kupowanie produktów konserwowych może zaoszczędzić czas i ułatwić gotowanie. Dodawanie do obiadu puszkowanych warzyw uzupełnia dzienne zapotrzebowanie ważnych składników odżywczych. Produkty takie jak fasola, ciecierzyca czy groszek są łatwiejsze do przyrządzenia właśnie w takiej formie, a dodatkowo stanowią one bogate źródło białka, które w wielu sytuacjach może zastąpić produkty mięsne lub rybne. Konserwa bez konserwantów w formie całych lub pokrojonych na kawałki pomidorów o zwiększonej zawartości antyoksydantów skutecznie zwalcza wodne rodniki o działaniu rakotwórczym. Stanowi ona zdrową bazę sosów i dań mięsnych. Przez cały rok można doświadczać intensywnego smaku umami pomidorów, nawet poza sezonem ich największej świeżości. Również w hermetycznie zapakowanej kukurydzy zwiększa się ilość przeciwutleniaczy, dlatego dodając ją do sałatek czy sosów, warto sięgnąć po produkt konserwowy. Także pasteryzowana dynia posiada większą ilość witaminy A. Przygotowując zupy lub warzywne zapiekanki, lepiej wybrać już pokrojony i zabezpieczony produkt. Pasty na kanapki w słoiku lub puszce będą zdatne do spożycia przez dużo dłuższy czas. Nie posiadają cukru, ani sztucznych wypełniaczy, dlatego stanowią zdrowy dodatek do posiłków. Metalowe i szklane opakowania konserw są dodatkowo dużo bardziej przyjazne dla środowiska niż plastik. Z puszek można wykonać doniczki, a słoiki doskonale nadają się do przechowywania resztek posiłków.