Każdy lubi czasami wrzucić coś na ząb i nie ma w tym nic dziwnego. Chipsy, bakalie, słone paluszki — istnieje wiele produktów, które mogą stanowić idealną przekąskę między posiłkami. Często nagła chęć zjedzenia czegoś słodkiego jest sygnałem od naszego organizmu, że potrzebujemy zastrzyku energii. Natomiast ochota na coś słonego może być spowodowana niedoborem minerałów, takich jak wapń, żelazo czy potas. Choć „przekąski” kojarzyć się mogą z produktami wysoko przetworzonymi, to warto zwrócić uwagę na to, jak szybko rozwija się rynek żywności ekologicznej. Coraz częściej na sklepowych półkach znaleźć można zdrowe smakołyki o pozytywnych wartościach odżywczych. Bio przekąski cieszą się uznaniem ze względu na rosnącą świadomość dotyczącą zdrowego stylu życia. Wielu ludzi zastanawia się nad tym, czy da się jeść smacznie i jednocześnie korzystnie dla organizmu. Odpowiedź brzmi: „jak najbardziej!”. Z każdym rokiem oferta produktów staje się coraz większa, dzięki czemu jedzenie tego typu skuteczniej przyciąga uwagę. Wprowadzenie do diety takich zamienników, jak np. zbożowy batonik na deser zamiast karmelowego znacząco wpłynie na pracę naszego organizmu. Zmiana nawyków żywieniowych nie musi być drastyczna. Jakie słone i słodkie przekąski warto wybrać, by umilić sobie przerwę w pracy? Przedstawiamy ciekawe propozycje na zdrowe małe co nieco.
Bio przekąski na słodko
Uznaniem cieszą się rodzynki, które (podobnie jak winogrona) wpływają korzystnie na pamięć i chronią komórki przed uszkodzeniem. Wielu ludzi ceni również morele za ich wyrazisty smak — stanowią źródło witaminy C, która jest odpowiedzialna za poprawną pracę układu immunologicznego i krwionośnego. Osobom chcącym uregulować pracę przewodu pokarmowego, zaleca się wprowadzenie śliwek do diety. Żurawina także posiada lecznicze właściwości. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i odkaża jamę ustną. Suszone owoce mogą zarówno stanowić samodzielną przekąskę, jak i być atrakcyjnym dodatkiem do ciast i deserów. Może by tak upiec torcik jogurtowy z bakaliami? Własnoręczne przygotowanie posiłku daje naprawdę dużo satysfakcji. Płatki owsiane Melvit są produktem posiadającym uniwersalne zastosowanie — wykorzystuje się je nie tylko do zrobienia szybkiego pożywnego śniadania, ale i zdrowych zagryzek. Upieczone ciasteczka zamiast chipsów będą dużym zaskoczeniem dla znajomych. Sportowcy z pewnością docenią obecność batoników proteinowych w domowej spiżarni — stanowią idealne przekąski dla osób aktywnych fizycznie, które nie tylko uzupełniają zapotrzebowanie na węglowodany i białko, ale i przyczyniają się do wzrostu masy mięśniowej.
Słone bio przekąski dla każdego
Każdy zasługuje na chwilę odpoczynku. A może by tak przekąsić? Zbożowe słone przekąski to świetny pomysł na przegryzkę po pracy. Z żyta powstają różne przysmaki — od mini grzanek aż po wafle z chrupkiego pieczywa. Naturalne wypieki idealnie łączą się ze smakowymi pastami. Wieczory z przyjaciółmi mogą być jeszcze bardziej udane, jeśli zdecydujemy się na kupno żytnich paluszków czosnkowych. Osoby szukające alternatywy dla niezdrowych przekąsek mogą spróbować zbożowych trójkącików miodowych z dodatkiem curry — jest to ciekawe połączenie, które zachwyci podniebienia tych, którzy oczekują chrupkiego orientalnego smaku. Z kolei ziołowe wafelki orkiszowe charakteryzują się niską zawartością kalorii, dzięki czemu zadowolą kubki smakowe tych, którzy myślą o diecie. Jeśli ktoś chce pokazać się przyjaciołom od dobrej strony, własnoręcznie przyrządzone przekąski mogą być idealnym pomysłem. Jeśli przygotujemy się i zakupimy wcześniej potrzebne składniki, samodzielne upieczenie ciasteczek z płatków orkiszowych lub paluchów jaglanych z selerem nie będzie stanowiło większego problemu. Przerwa w pracy to moment, w którym powinniśmy „naładować baterie” na resztę dnia i niezależnie od tego, jakim smakołykiem chcemy się zajadać, warto dokładnie rozeznać się z ofertą i wybrać coś, co będziemy jeść z przyjemnością.