Krótki termin - #ZEROWASTE
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

129,99 zł

Cena regularna: 149,25 zł

Najniższa cena: 149,25 zł
szt.
Promocje
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

129,99 zł

Cena regularna: 149,25 zł

Najniższa cena: 149,25 zł
szt.
Bestsellery
Golonka pieczona 300g Pekpol
Golonka pieczona 300g Pekpol

11,65 zł

szt.
Fuet 160g Porxas
Fuet 160g Porxas

9,89 zł

szt.
Kabanosy delikatesowe 360g Pekpol
Kabanosy delikatesowe 360g Pekpol

14,55 zł

szt.
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

129,99 zł

Cena regularna: 149,25 zł

Najniższa cena: 149,25 zł
szt.

Mąka pszenna, żytnia czy orkiszowa – którą wybrać?

mąka orkiszowa

Zboża są fundamentalnym źródłem energii w diecie. To z nich powstają produkty takie jak makarony, kasze czy płatki. Nie można też zapomnieć o mące – powszechnie stosowanym artykule spożywczym, bez którego trudno wyobrazić sobie życie. Stanowi kluczowy składnik tysięcy dań na całym świecie. Produkuje się ją w wieloetapowym procesie polegającym na rozdrobnieniu i sortowaniu ziaren zbóż. W efekcie możliwe jest rozdzielenie bielma, z którego powstaje mąka, od okrywy nasiennej wykorzystywanej do produkcji otrąb. W zależności od upodobań oraz zakresu tolerancji układu pokarmowego można znaleźć wiele różnych produktów zarówno z oczyszczonej, jak i pełnoziarnistej mąki.

W sklepach oferowany jest szeroki wybór mąk z różnego rodzaju zbóż i o odmiennych typach. Wartość liczbowa podana przy ich nazwie (np. typ 450, 550 czy 2000) oznacza, ile tzw. popiołu zostaje po spaleniu 100 kg mąk. W praktyce oznacza to, że im wyższa jest ta wartość, tym więcej błonnika i składników odżywczych zawiera produkt – są to zboża mielone w całości. Typy oznaczone mniejszą liczbą są wyznacznikiem lekkiej i puszystej mąki. Oprócz tego można również wybrać spośród różnych rodzajów zbóż: pszenicy, żyta bądź orkiszu. Ponadto mąkę dzieli się na chlebowe i niechlebowe – do pierwszej grupy zalicza się pszenne i żytnie, natomiast do tej drugiej należą mąki produkowane z różnych roślin, np. kukurydziana, orzechowa czy sojowa.

Charakterystyka mąki pszennej

Mąka pszenna jest najczęściej stosowanym typem mąki z uwagi na jej uniwersalność. Sprawdzi się do wypieku różnych ciast, bułek, pizzy lub przyrządzenia naleśników czy wyrobu makaronów. Wyróżnia ją niezwykła elastyczność, za którą odpowiedzialne jest zawarte w niej specjalne białko, czyli gluten. Jest uboga w składniki odżywcze, ale lekkostrawna, a wypieki łatwo wyrastają i są pulchne. Charakteryzuje ją również duża zawartość skrobi i spora kaloryczność. Najczęściej wybiera się mąkę pszenną 450 tortową, służącą do produkcji lekkich ciast i tortów, równie popularny jest typ 500 (krupczatka) przeznaczony do pierogów, kruchego ciasta czy ciasta francuskiego. Od wartości 650 i wyższych wybiera się mąkę do wypieku chleba.

Właściwości mąki żytniej

Mąkę żytnią uważa się za zdrowszą i bardziej pożywną alternatywę dla mąki pszennej. Jest mniej oczyszczona, dzięki czemu ma większą wartość odżywczą oraz zawartość błonnika i witamin z grupy B. Używa się jej głównie do przygotowywania chleba razowego lub mieszanego. Mąka żytnia firm takich jak Melvit może też stanowić składnik zakwasu na żurek. Badania specjalistów z Finlandii dowiodły, że nie wpływa w tak dużym stopniu na podniesienie poziomu cukru we krwi, jak dzieje się to w przypadku wyrobów pszennych. Tę właściwość zawdzięcza dużej zawartości rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego. Za najzdrowszą uznawana jest mąka żytnia razowa – producent żywności Melvit podkreśla, że jest bogata w minerały: magnez, cynk, potas i wapń oraz na dłuższy czas pozostawia uczucie sytości. Ponadto wyniki badań z American Journal of Clinical Nutrition wskazują, że może redukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu.

Specyfika mąki orkiszowej

Orkisz to odmiana pszenicy bogata w wysokoodżywcze białko (13-17%) oraz witaminy A, D i E. Obecny w nim gluten przyswaja się znacznie łatwiej niż ten obecny w zwyczajnej pszenicy. Producenci tacy jak Melvit podkreślają, że mąka orkiszowa jest doskonałym źródłem cynku, selenu i miedzi – korzystnie wpływających na stan włosów i paznokci oraz układ krwionośny i nerwowy. Jej ogromną zaletą jest zawartość kwasu linolenowego (omega-3), jednego z najważniejszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, białko ziarna orkiszu cechuje się lepszą strawnością i obecnością cennych aminokwasów ograniczających. Duża zawartość błonnika pomaga natomiast w regulacji perystaltyki jelit. Tego typu mąka jest stosowana do produkcji pieczywa, makaronów, ciastek, kasz i wielu innych produktów zbożowych. W badaniach wykazano, że kaloryczność mąki orkiszowej może być nieco wyższa od zwykłej pszennej z uwagi na większy udział tłuszczów w składzie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl