W naszym ostatnim wpisie rozwiewaliśmy wątpliwości dotyczące spożywania chleba – tego, czy można go jeść, w jakich ilościach i jaki z dostępnych jest najlepszy. Powszechnie panujące mity na temat żywienia dotykają jednak znacznie szerszej gamy produktów, co oznacza, że tym razem poświęcimy uwagę innym produktom, które przez wielu konsumentów zupełnie niesłusznie traktowane są jako niezbyt zdrowe lub nawet szkodliwe. Otóż, jak niektórzy uważają, do takich produktów należą m.in. przetwory. Wielu sądzi, że nie powinno się kupować ich w sklepach, lecz samemu przygotowywać w domu – najlepiej z produktów wychodowanych we własnym ogródku, gdyż wtedy rzekomo zna się skład przetworów. Tymczasem te same osoby zasypują owoce kilogramami cukru i w o ogóle nie dbają o kaloryczność swoich dżemów czy kompotów, na pierwszym miejscu stawiając brak konserwantów w ich składzie. Prawda jest więc taka, że nierzadko zdecydowanie lepszym wyborem będą naturalne przetwory owocowe zakupione w sklepie stacjonarnym bądź internetowym. Wbrew powszechnie panującej opinii na ten temat, da się znaleźć produkty nie zawierające konserwantów. Co więcej, producenci dbają także o to, by ich wyroby były niskosłodzone i nie traciły w procesie produkcji cennych witamin, jakie zawierają owoce w swym naturalnym składzie.
Konserwy – kupić czy przygotować samemu?
Obok rozmaitych przetworów owocowych i warzywnych bardzo często samodzielnie przygotowujemy w domach również mięsa. Jeśli ktoś to po prostu lubi, to czemu nie, jednak gdy wynika to z obawy przed kupnem gotowych produktów, może się okazać zwyczajną stratą czasu. Wiele osób uważa obecnie, że konserwy swoją nazwę biorą od zawartości substancji konserwujących. Nic bardziej mylnego – nie trzeba przecież stosować środków chemicznych, które sztucznie podtrzymują przydatność do spożycia, aby wydłużyć okres ważności poszczególnych produktów. Przypomnijmy sobie, jak to jest w przypadku przygotowywanych w domach „słoików”. No właśnie… Podobnie jest z produktami dostępnymi w sklepach. Naturalne konserwy swój termin przydatności zawdzięczają procesowi tyndalizacji, który polega na parokrotnym poddawaniu puszek bądź słoików działaniu wysokiej temperatury. Dzięki temu mogą być one spożywane nawet po dwóch latach od momentu opuszczenia fabryki, w której zostały wyprodukowane. Nie należy się więc obawiać szkodliwości tego typu produktów. Warto natomiast kontrolować ich skład i wybierać te, które zostały przygotowane na bazie naturalnych składników. Kupne konserwy wcale nie muszą różnić się od tych przygotowywanych w domach – zarówno pod względem smaku, jak i składu, jeśli więc lubimy jeść smacznie i zdrowo, warto przemyśleć zakup sklepowych konserw.
Kabanosy – kolejne mity…
U osób dbających o własną wagę i prowadzących tzw. zdrowy, sportowy styl życia raczej rzadko można zobaczyć taką przekąskę jak kabanosy. Dlaczego? Być może chodzi o ich wygląd, który – według niektórych – mógłby sugerować użycie jakichś niezidentyfikowanych dodatków. Tymczasem ci, którzy „świadomie” rezygnują z tych przekąsek, tak naprawdę nie wiedzą, co tracą… Dostępne w internetowej sprzedaży kabanosy Pekpol stanowią znakomite źródło białka, które stanowi najważniejszy z makroskładników w diecie każdego sportowca. Swój wygląd zawdzięczają procesowi przygotowania polegającemu na suszeniu oraz wędzeniu mięsa. Dzięki temu w niewielkiej objętości kabanosów znajduje się dużo dobrych składników, co sprawia, że mogą one stanowić naprawdę znakomitą przekąskę. Zajmują niewiele miejsca w plecaku czy torbie podręcznej, dlatego świetnie sprawdzą się w podróży oraz w ciągu dnia, kiedy załatwiamy rozmaite sprawy w mieście. Zawierają dużo białka, dzięki czemu szybko zaspokoją apetyt i na długo pozostawią uczucie sytości oraz pozwolą powstrzymać się od podjadania między posiłkami. Wybierając kabanosy, należy jedynie pamiętać, żeby unikać produktów z długim składem, a raczej stawiać na te, które przygotowywane są przy użyciu wyłącznie naturalnych składników.