Wyszukiwarka sklepu internetowego natomiast umożliwia sprawne znalezienie interesujących produktów. Wystarczy tylko w specjalnie przeznaczone do tego pole wpisać konkretną frazę zawierającą np. nazwę marki lub danego towaru. Nie bez znaczenia jest również to, że kupując przez internet, nie trzeba stać w długich kolejkach do kasy. Nikt nikogo wówczas nie popycha ani się nie sprzecza.
11,65 zł
9,89 zł
14,55 zł
129,99 zł
Cena regularna:
149,25 zł
Blog
Dokładna historia uprawy żyta nie jest dobrze znana. Nie ulega jednak wątpliwości, że jego ojczyzną jest Azja Środkowa, na terenie której nawet dziś można spotkać jego dzikie odmiany. Prawdopodobnie zboże to trafiło do Europy zupełnie przypadkiem. Początkowo uznawano je za chwast, który, za sprawą odporności na surowe warunki glebowe i klimatyczne, skutecznie wypierał ówczesne zboża, stając się tym samym wtórną rośliną uprawną. Ponadto, jako produkt nieprzyjazny dla żołądka, lecz chroniący przed wygłodzeniem, przeznaczony był głównie dla najuboższych warstw społeczeństwa.
Codzienne zabieganie coraz częściej zmusza do sięgania po wygodne rozwiązania, które pozwalają zaoszczędzić czas i energię. Dotyczy to wielu dziedzin życia, również żywienia. W sklepach łatwo dziś znaleźć wiele produktów o różnym stopniu przetworzenia, łatwych do szybkiego przyrządzenia w domu. Wśród nich wymienić można chociażby mrożone pierogi, gotowe dania, surówki czy też świeże warzywa, obrane i pokrojone w kostkę. Wybór takiego jedzenia jest ogromny. Dietetycy zalecają jednak zwracanie uwagi na to, jakiej obróbce zostały poddane wybrane produkty. Istnieje bowiem klasyfikacja żywności uwzględniająca stopień jej przetworzenia. Zwykle wymienia się 4 klasy – żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona, składniki kulinarne poddane obróbce, a także asortyment przetworzony i wysoko przetworzony.
Przetwory różnego rodzaju to świetny dodatek do codziennych posiłków jako zalecana porcja warzyw i owoców. Warto je zatem samodzielnie przygotowywać. Swój niepowtarzalny smak oraz naturalny skład wartości odżywczych zachowują przez długi czas, jeśli właściwie się je przygotuje. Istnieje bowiem kilka prostych, lecz istotnych zasad, które warto wziąć pod uwagę, chcąc czerpać jak najwięcej radości i smaku z przygotowywanych soków, kompotów czy dżemów. Oczywiście, przetwory owocowe można również z łatwością kupić w sklepie stacjonarnym bądź internetowym. Dobrze jest jednak wybierać miejsca sprawdzone, które oferują swoim klientom produkty opatrzone etykietami. W końcu zdrowie zapewnia m.in. świadomy wybór artykułów spożywczych, najlepiej jak najmniej przetworzonych.
Zdrowa i zbilansowana dieta wymaga spożywania rożnorodnych posiłków, w których skład wchodzą owoce i warzywa, węglowodany, tłuszcze oraz białko, w postaci mięsa lub jego zamienników. Dla wielu osób mięso wiążą się z dużymi wydatkami, dlatego świetnym sposobem na dodanie ich do posiłków jest kupowanie konserw. Właściciele sklepów specjalizujący się w zdrowej żywności, umieszczają w swoim asortymencie jedynie najwyższej jakości artykuły. Przygotowywane są w sposób naturalny, dzięki czemu nie dodaje się do nich szkodliwych substancji chemicznych. Dieta bez konserwantów oraz sztucznych wzmacniaczy smaku jest najkorzystniejsza dla zdrowia, oraz ogólnej kondycji organizmu, dlatego kupując konserwy, warto zwrócić uwagę na ich skład. Sposób zapakowania również może wpłynąć na decyzję o wyborze konkretnego produktu, ponieważ niektóre lepiej nadają się do spożywania w domu, a inne podczas długich pieszych wypraw.
Okres jesienno-zimowy, to czas kiedy zbilansowana dieta może pozytywnie wpłynąć na poprawę odporności organizmu. W chłodniejszych miesiącach przeziębienia i infekcje zaskakują w najmniej oczekiwanych momentach. Z tego powodu warto się zabezpieczyć stosując naturalne sposoby, jak na przykład dodanie do codziennych posiłków warzyw oraz wykonanych z nich przetworów. Kiszonki, susze, czy nawet soki sprawdzą się doskonale jako przekąska, czy część obiadu lub kolacji w trzecim kwartale roku, kiedy dostęp do świeżych warzyw staje się ograniczony. Są one wtedy nie tylko gorszej jakości, ale również w wyższej cenie, ponieważ w wielu przypadkach muszą być sprowadzane z innych krajów. Przygotowanie zawczasu większej ilości słoiczków wypełnionych naturalnymi zaprawionymi produktami, to najlepszy sposób na utrzymanie zbilansowanej diety, niezależnie od pory roku.
Mąka gości niemalże w każdym domu, przede wszystkim dlatego, że znajduje się praktycznie w większości dań i produktów. Jest składnikiem pieczywa, ciast, sosów i innych wyrobów. Największą popularnością od wielu lat cieszy się tradycyjna mąka pszenna, która jak się okazuje, nie należy do najzdrowszych na rynku. Wytwarza się ją z pszenicy znacznie różniącej się od tej sprzed kilkudziesięciu lat zawierającej wówczas wiele substancji mineralnych oraz witamin z grupy B i PP. Właściwości mąki zależą od procesów obróbki, jakim została poddana.
W dzisiejszych czasach ludzie w kwestii żywienia kierują się głównie szybkością, dobrym smakiem i łatwą przystępnością. Z uwagi na to często wybierają jedzenie typu fast-food, które cechuje jednak niska zawartość cennych składników odżywczych przy wysokiej ilości soli i tłuszczów nasyconych. Świadomość konsumencka na szczęście się zmienia i coraz więcej osób zwraca uwagę na składy oraz wartość odżywczą żywności.
Z roku na rok przybywa osób próbujących żyć zgodnie z naturą, a także zdrowo się odżywiać. Dzięki rezygnacji z wysokoprzetworzonych produktów można zauważyć nie tylko lepsze samopoczucie, ale i stan zdrowia. Wszystko to za sprawą minimalizacji spożywanych konserwantów, sztucznych barwników czy przeciwutleniaczy. Warto również wspomnieć, że ogromna ilość artykułów dostępnych na rynku zawiera bardzo dużo cukrów złożonych mających negatywny wpływ na ludzki organizm. O ile latem cieszenie się najróżniejszymi sezonowymi owocami nie jest wcale trudne, o tyle zimą nie ma takiej możliwości.
Ostatnia dekada „otworzyła oczy” wielu osobom, które nigdy wcześniej nie zwracały uwagi na swój sposób odżywiania. Właśnie w tym okresie dzięki social mediom i innym środkom komunikacji spora grupa ludzi dowiedziała się o szkodliwości niektórych spożywanych produktów, a także ich negatywnym wpływie na stan zdrowia. To zmotywowało konsumentów do dokładniejszego przyglądania się im. Podczas zakupów niezwykle istotne jest czytanie etykiet, na jakich znajduje się ich skład. Im mniej składników, tym lepiej.
Zboża są fundamentalnym źródłem energii w diecie. To z nich powstają produkty takie jak makarony, kasze czy płatki. Nie można też zapomnieć o mące – powszechnie stosowanym artykule spożywczym, bez którego trudno wyobrazić sobie życie. Stanowi kluczowy składnik tysięcy dań na całym świecie. Produkuje się ją w wieloetapowym procesie polegającym na rozdrobnieniu i sortowaniu ziaren zbóż.
W ciągu ostatnich kilku lat znacząco wzrosła świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. Coraz więcej osób zauważa korzyści płynące ze spożywania odżywczych i nieprzetworzonych pokarmów oraz zwraca uwagę na składy zawarte na etykietach. Wzrost popularności ogólnie pojętego fitnessu i zwiększenie różnorodności artykułów w sklepach sprawiło, że ludzie zaczęli częściej samodzielnie gotować w domach i eksperymentować z produktami, których wcześniej nie znali.
Podczas planowania zakupu żywności, która ma charakteryzować się długim okresem przydatności, należy skupić całe pokłady uwagi na sposobie konserwacji. Istnieją dwie metody, które mają na celu spowolnienie psucia się przechowywanej żywności – naturalna oraz chemiczna. W tym tekście uwaga zostanie poświęcona pierwszemu ze sposobów. Powodem nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się z popsutego jedzenia są mikroorganizmy, które znajdują się w niezakonserwowanej żywności.
Zakonserwowane wyroby mięsne to artykuł kojarzący się szczególnie miłośnikom wyjazdów nad jezioro oraz tym, którzy lubią biwakować w różnych miejscach. Najczęściej nie ma się tam dostępu do restauracji czy sklepów, w związku z czym wcześniej powinniśmy wyposażyć we własny prowiant. Często wybieramy jakieś pieczywo, kiełbaski, czy różnego rodzaju konserwy. Są to posiłki przygotowane wcześniej w domu lub po prostu kupione, czyli tzw. gotowce.
Obecnie obowiązują liczne trendy, za którymi wiele osób podąża po to, aby być nowoczesnymi i nie odstawać od innych. Zdecydowanie najlepszą modą, jaka do tej pory powstała jest zdrowe odżywianie i wybieranie wartościowych produktów zamiast tych wysoko przetworzonych. Niestety, w sklepach coraz więcej artykułów jest wątpliwej jakości, a sprawdzając ich skład, możemy niemiło się zaskoczyć. Czytanie etykiet powinno być najważniejszą i nieodłączną częścią każdych naszych zakupów.
Handel spożywczy na przestrzeni lat bardzo się rozwinął. Za sprawą powszechnej dostępności towarów możemy kupić wszystko, na co tylko mamy ochotę, a jedyną przeszkodą stojącą na drodze jest budżet. Głównie właśnie przez to konsumenci odchodzą od przygotowywania własnych przetworów owocowych i zdrowych przekąsek. Wbrew pozorom nie zabiera to aż tak wiele czasu, jak mogłoby się wydawać. Tworzenie własnych wyrobów to między innymi sposób na ciekawe spędzenie wolnej chwili z domownikami, lecz przede wszystkim daje stuprocentową pewność tego, że jemy zdrowo.
Ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad bez owocowego soku czy też tradycyjne ciasto bez powideł. Od śniadaniowych dżemów aż po kompoty przyrządzone przez babcię — przetwory pozwalają na cieszenie się smakiem owoców na wiele różnych sposobów. Są wykonywane w domowych warunkach latem i jesienią. Zamknięte w słoiczku skarby stanowią idealny dodatek do wielu posiłków.
Mąka stanowi jeden z podstawowych składników wielu produktów, które można znaleźć w naszej domowej spiżarni i stosuje się ją zarówno do przygotowywania prostych, jak i złożonych dań. Choć najchętniej kupuje się mąkę pszenną, badania naukowe wskazują, że organizm człowieka lepiej przyswaja produkty żytnie.
Każdy lubi czasami wrzucić coś na ząb i nie ma w tym nic dziwnego. Chipsy, bakalie, słone paluszki — istnieje wiele produktów, które mogą stanowić idealną przekąskę między posiłkami. Często nagła chęć zjedzenia czegoś słodkiego jest sygnałem od naszego organizmu, że potrzebujemy zastrzyku energii. Natomiast ochota na coś słonego może być spowodowana niedoborem minerałów, takich jak wapń, żelazo czy potas.
Zdrowy tryb życia bardzo często wiąże się z szukaniem różnego rodzaju alternatyw dla stosowanych w kuchni składników. Naturalne słodziki w coraz większej ilości zastępują cukier rafinowany, natomiast różnorodne odmiany mąki zaczynają być popularniejsze niż tradycyjna pszenna. Pieczywo może być szkodliwe dla organizmu, ze względu na dużą ilość glutenu i skrobi, mogących spowalniać metabolizm i utrudniać procesy trawienne.