
Metoda konserwowania żywności w puszkach i słoikach znana jest nam od dawna. Popyt na artykuły spożywcze przechowywane w pojemnikach jest cały czas tak samo wysoki i to nie bez przyczyny. Owoce, warzywa, mięsne przetwory czy dania obiadowe gotowe do niemal natychmiastowego spożycia pozwalają zaoszczędzić czas, a bardzo często stanowią syty posiłek w warunkach, w których nie jesteśmy w stanie przyrządzić jedzenia sami od podstaw, czyli na przykład na wyjazdach plenerowych lub w trakcie dłuższej podróży. Bez wątpienia zakonserwowana żywność to dobry wybór, jednak musimy wiedzieć, co kupujemy. Półki sklepowe dosłownie uginają się od rozmaitych słojów i puszek, różniących się logiem producenta i ceną. Wśród nich nie brakuje niestety produktów wątpliwej jakości, dlatego, jeśli decydujemy się na jedzenie z puszki, postawmy na naturalne konserwy wolne od chemicznych dodatków i z odpowiednią ilością wartości odżywczych. Wielu konsumentów wybiera artykuły tego typu kierując się przede wszystkim niższą ceną, co jest błędem. Sięgajmy po produkty z wyższej półki pochodzące od uznanego dostawcy, bowiem sprawdzona marka warta swojej ceny jest pierwszym czynnikiem przemawiającym za zakupem szczególnie w przypadku produktów spożywczych.
Konserwa bez konserwantów – zwracajmy uwagę na skład
Konserwowane produkty spożywcze to pomysł na błyskawiczny posiłek lub skrócenie czasu przygotowywania większego dania. Co istotne, jedzenie przechowywane w ten sposób wcale nie traci na świeżości i wartościach odżywczych. Proces sterylizacji, czyli ogrzewania żywności pod odpowiednio wysoką temperaturą, nie wpływa negatywnie na obecność białka, tłuszczów czy węglowodanów. Wręcz przeciwnie, w niektórych przypadkach konserwowanie wzbogaca jedzenie. Kukurydza czy pomidory w puszkach mają w sobie więcej przeciwutleniaczy. Dynia konserwowa natomiast posiada więcej witaminy A niż tradycyjna. Rosnąca świadomość konsumentów w kwestii zdrowego żywienia powoduje, że do sklepów trafia coraz więcej produktów smaczniejszych, świeższych i zdrowszych. To sprawia, że obecnie mamy niezwykle szeroki wybór artykułów wyższej jakości. Wykorzystajmy to, wybierając sprawdzone warianty. Konserwa bez konserwantów i wypełniaczy psujących smak to o wiele lepsze rozwiązanie niż tańsze odmiany budzące przerażenie wśród dietetyków. Kupując jedzenie puszkowane, zawsze sprawdzajmy jego skład na etykiecie. Jeśli widzimy, że główny składnik znajduje się w mniejszości procentowej, możemy być niemal pewni, że resztę produktu stanowią sztuczne dodatki marnej jakości. Kupując na przykład konserwę wieprzową, w składzie musi dominować mięso. Pamiętajmy o tym w trosce o nasze zdrowie.
Konserwy, produkty Melvit i nie tylko w sklepach online
Dobrej jakości konserwy mięsne, rybne, owocowe oraz warzywne to produkty, które możemy kupować regularnie i traktować zarówno jako dodatek do kanapek lub sałatek, jak i składnik potraw. Pomidory z puszki mają doskonały wyrazisty smak. Można je wykorzystywać do przyrządzania sosów, a zawarty w nich likopen przeciwdziała rozprzestrzenianiu się wolnych rodników rakotwórczych. Z kolei dzięki konserwowanym owocom możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, niezależnie od sezonu. Zanurzone w soku pozostają świeże i soczyste oraz stanowią kluczowy składnik do przyrządzania między innymi ciast i innych deserów. Wszelkiego rodzaju zakonserwowane warzywa strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca czy groszek są nieocenione podczas przygotowywania zup, sałatek oraz past kanapkowych. Przechowywane w puszkach pozostają świeże bez względu na panującą na zewnątrz temperaturę i stanowią zdrową białkową alternatywę dla mięsa i ryb. Odpowiednio skomponowane z sypkimi produktami Melvit będą stanowiły bogaty zbilansowany posiłek. Sklepy online oferują rozmaite kasze, mąki, ryże i wiele innych artykułów tego dostawcy. Danie złożone z takich składników dostarcza niezbędnych wartości odżywczych, a do tego przygotowuje się je błyskawicznie. Produkty konserwowe stanowią doskonałe rozwiązanie, jeśli zależy nam na jednocześnie szybkim i zdrowym posiłku. Musimy jednak zwracać uwagę na to, co kupujemy. Zaufajmy uznanym producentom, których artykuły są znakiem jakości. Omijajmy natomiast konserwy z niepewnego źródła, wytwarzane tanim kosztem, które poważnie tracą na wartości.