Do złotych reguł zdrowego odżywiania zaliczyć można tę, która mówi o przekładaniu jakości ponad ilość. Uczuciu sytości musi towarzyszyć przede wszystkim dostarczenie do organizmu odpowiednio zbilansowanych dawek makro- i mikroskładników. Tak zwane “produkty okazjonalne”, czyli popularne przekąski, które zwykle posiadają więcej węglowodanów od potraw spożywanych w regularnych posiłkach wyróżniają się jedną szczególną cechą - zapewniają więcej przyjemności i zaspokajają tak zwany “głód psychiczny”. Po ich spożyciu wysyłany jest także szybszy sygnał do ośrodka przyjemności w mózgu, który błyskawicznie reaguje na ich dostarczenie. Nic więc dziwnego, że po zjedzeniu ulubionej przekąski doświadczamy pozytywnej reakcji ze strony układu nerwowego. Jest to niezwykle ważne dla zachowania emocjonalnej równowagi i łagodzenia skutków stresu w życiu codziennym. Eliminując bowiem z diety wszelkie łakocie i wybierając jedynie ultra zdrowe produkty, zapewniamy sobie co prawda dobry bilans składników odżywczych, jednak nie zawsze spełniamy swoje potrzeby kulinarne. Jeśli jednak nachodzi nas ochota na coś słodkiego lub słonego, warto wybierać zdrowsze alternatywy spośród żywności nisko przetworzonej i bogatej w cenne substancje odżywcze, takie jak na przykład bio przekąski. Można znaleźć wśród nich zarówno wytrawne, jak i słodkie warianty produktów spełniających oczekiwania wielu smakoszy.
Natura i zdrowie w jednym
Istnieje wiele rodzajów żywności, która oprócz swoich walorów smakowych oferuje konsumentom także cały wachlarz zdrowych substancji odżywczych - zarówno w postaci makro-, jak i mikroskładników. Szereg witamin i minerałów połączonych z optymalnymi ilościami białek, tłuszczy i węglowodanów zapewniają na przykład naturalne produkty spożywcze dostępne online w sklepie EkoloFF. Do najpopularniejszych zaliczyć można produkty wielozbożowe, takie jak pyszne płatki śniadaniowe wzbogacone minerałami, odżywcze batoniki bez dodatku cukru, suszone owoce czy chrupkie pieczywo smakowe, które idealnie komponuje się z pastą warzywną lub hummusem. Zamiast decydować się na syntetyczne dodatki, takie jak słodziki, warto też pomyśleć o miodzie lub naturalnej konfiturze. Do domowych wypieków lub naleśników doskonałym pomysłem będzie również krem z karobu. Wybierać można także spośród smacznych maseł orzechowych lub mas kakaowych o dobrym składzie. Na zwolenników bardziej wytrawnych przekąsek czeka też cała lista zdrowszych zamienników popularnych chipsów w formie bardzo cienko pokrojonych opiekanych warzyw, takich jak marchew, buraki, bataty, pomidory czy papryka. Wyjątkowo smaczną wytrwaną przekąską, zapewniającą dużą ilość białka będą także kabanosy np. Pekpol (dostępne również na naszej stronie). Wszystkie te produkty są bardzo sycące, choć wyróżnia je ważna dla utrzymania zdrowej diety mała podaż kaloryczna oraz niski indeks glikemiczny.
Przekąski – jak mądrze podjadać?
Najważniejszą zasadą, jaką powinniśmy się kierować wybierając jakiekolwiek przekąski, jest przede wszystkim umiar. Nawet najzdrowszy i najbardziej odżywczy produkt pozbawiony jakichkolwiek chemicznych dodatków, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku można, mówiąc kolokwialnie, przedawkować. Niechcianym tego efektem mogą być niestety zbędne kilogramy, podwyższone stężenie cukru lub złego cholesterolu we krwi. Niesie to za sobą zagrożenie obciążeniem narządów oraz rozwojem chorób cywilizacyjnych. Dlatego wybierając wszelkie - nawet najzdrowsze i najmniej przetworzone łakocie, warto czytać ich etykiety, a także zestawiać je z realnym dziennym zapotrzebowaniem na kalorie i składniki odżywcze. Często zjedzenie połowy opakowania produktu zamiast całego może pozytywnie wpłynąć nie tylko na nasze zdrowie, ale także samopoczucie, eliminując nieprzyjemne uczucie ciężkości po jedzeniu. Bez względu na to, czym też w istocie będzie wybrana przez nas przekąska, możemy sięgać po nią wedle własnych smakowych preferencji. Pod jednym ważnym jednak warunkiem - że nie przekroczymy określonej dziennej liczby kalorii.