Bestsellery
Golonka pieczona 300g Pekpol
Golonka pieczona 300g Pekpol

11,65 zł

szt.
Fuet 160g Porxas
Fuet 160g Porxas

11,02 zł

szt.
Chorizo pikantne Plastry 100g Porxas
Chorizo pikantne Plastry 100g Porxas

7,29 zł

szt.
Kabanosy delikatesowe 360g Pekpol
Kabanosy delikatesowe 360g Pekpol

14,55 zł

szt.

Czy mąka żytnia jest lepsza od pszennej?

Czy mąka żytnia jest lepsza od pszennej?

Mąka

Wiele osób, chcąc wprowadzić stopniowo zdrowe nawyki do swojej diety, rozpoczyna od ograniczenia spożycia białej mąki oraz produktów wyprodukowanych z jej pomocą. To dosyć powszechna praktyka, gdyż – jak wiadomo – mąka pszenna jest stosunkowo wysokokaloryczna i posiada wysoki indeks glikemiczny. Zrezygnowanie z niej wydaje się więc bardzo naturalną konsekwencją chęci przejścia na zdrowy tryb życia i w zasadzie… słusznie. Warto jednak na wstępie zaznaczyć, że decyzje żywieniowe powinny być podejmowane w oparciu o indywidualne potrzeby oraz preferencje osoby stosującej daną dietę. Produkty z mąki pszennej nie są bowiem złe jako takie – u przeciętnych osób spożywanie ich w nadmiernej ilości może prowadzić do problemów z nadwagą czy złego samopoczucia, z kolei w diecie sportowców mogą stanowić one znakomity wybór, jeśli chodzi o posiłki okołotreningowe. Zasadniczo jednak dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem, wprowadzenie do jadłospisu zmian w obrębie mącznych produktów będzie zawsze dobrą decyzją. Na szczególną uwagę osób zainteresowanych modyfikacją diety zasługuje mąka żytnia Melvit. Jest ona dobrym wyborem, gdyż nawet intuicyjnie niemal każdy wie, że chleb, naleśniki czy pierogi żytnie są zdrowsze niż te pszenne. Dlaczego jednak tak się dzieje i co sprawia, że faktycznie warto czasem zmienić niektóre nawyki żywieniowe – odpowiadamy poniżej.

Na czym polega różnica?

Zasadniczo o bogactwie wartości odżywczych – bo to od nich tak naprawdę zależy czy warto stosować dany produkt – decyduje typ mąki. Różnym jej typom poświęciliśmy już cały osobny wpis, dlatego w tym miejscu przypominamy tylko, że im wyższa liczba widoczna jest przy nazwie mąki, tym mniej została ona przetworzona. Nietrudno domyślić się, że im mniej przetworzone ziarno, tym lepiej, gdyż zachowuje wtedy zdecydowanie więcej składników mineralnych. Dlaczego zatem wybór pada czasem na mąki z drobnego przemiału? Dosyć naturalna wydaje się wątpliwość, że skoro są one mniej odżywcze, to może nie warto ich kupować… Rzecz w tym, że im drobniejszy przemiał, tym szerszy zakres zastosowania danej mąki. Właśnie dlatego na niektórych opakowaniach czytamy określenia takie jak „uniwersalna”, „tortowa” czy „chlebowa”, które sugerują nam przeznaczenie danego produktu. Do wypieku słodkich ciast zdecydowanie bardziej nadaje się mąka jasna, która pozwala im pięknie wyrastać w piekarniku, z kolei pieczywo może być przyrządzane przy użyciu pełnoziarnistej mąki – mówimy wtedy o pieczywie razowym. Charakteryzuje się ono nie tylko lepszymi wartościami odżywczymi od białego chleba czy bułek, ale też o wiele bogatszym smakiem i aromatem. Co ciekawe, takie pieczywo można przygotować zupełnie samodzielnie – trzeba tylko wiedzieć jak...

Chleb na zakwasie

Co dość oczywiste, głównym składnikiem wszelkiego pieczywa jest mąka, żeby jednak ciasto mogło dobrze wyrosnąć, potrzebuje odpowiedniego „napędu”. Znakomitym starterem jest roztwór drożdży z wodą i cukrem, który dodaje się do mąki, ale zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie zawsze samodzielnie przygotowany zakwas. Jego zrobienie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności – trzeba się jedynie uzbroić w cierpliwość, gdyż przyrządzenie go trwa około tygodnia, a polega jedynie na łączeniu mąki z wodą i kontrolowaniu zaczynu. Dobra wiadomość jest taka, że raz przygotowany zakwas można używać nawet przez wiele lat – wystarczy go jedynie „dokarmiać” od czasu do czasu. Cała reszta polega już na zabawie w łączenie w różnych proporcjach rozmaitych rodzajów mąk. Tutaj zdecydowanie polecamy produkty marki Melvit, których sklep EkoloFF ma naprawdę szeroką ofertę. Podstawowym składnikiem będzie zawsze maka chlebowa z odpowiedniego przemiału, zachęcamy natomiast do eksperymentowania i łączenia jej z innymi rodzajami – z mąką gryczaną, orkiszową czy nawet pszenną, gdyż tak jak wspomnieliśmy na początku, nie stanowi ona wcale złego wyboru żywieniowego, o ile nie spożywa się jej w nadmiernych ilościach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl