Rutyna dnia codziennego potrafi wprowadzić nas w marazm. Te same czynności, zarówno w pracy, jak i w domu, wykonywane o stałych porach powodują niekiedy znużenie, przez które mamy mniejszą chęć na gotowanie, a zakupy często robimy machinalnie, wkładając do koszyka standardowe produkty na śniadanie, obiad i kolację. Poza tym, w codziennym zabieganiu nie zawsze jest okazja, by przyrządzić bardziej wyszukane danie, dlatego wielu z nas ogranicza się do szybkich posiłków z makaronem lub ryżem. Nie da się ukryć, że prostota i krótki czas przygotowywania potraw to dziś dwa główne czynniki, które są dla nas szczególnie ważne, gdy poszukujemy nowych przepisów. Zarówno dietetycy, jak i blogerzy kulinarni doskonale o tym wiedzą i proponują nam łatwe w przygotowaniu dania, lecz bogate w wartościowe składniki odżywcze. Oczywiście, o świeżość kupowanych produktów musimy zadbać sami. Dotyczy to między innymi mięsa, które trzeba spożyć odpowiednio szybko, by zmieścić się w terminie przydatności. Równie ważny jest jego gatunek, cena oraz dostawca. Pierś kurczaka czy łopatka wieprzowa to popularne atykuły, ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się nad wykorzystaniem mięsa konserwowego w przygotowaniu potrawy na obiad?
Mięso konserwowe do obiadu? Czemu nie!
Konsumenci, którzy pamiętają czasy PRL-u, wiedzą, że najwyższej jakości mięso konserwowe można z powodzeniem dodawać do wielu potraw. Skutecznie zastępuje paczkowane artykuły mięsne przede wszystkim dlatego, że szczelnie przechowywane w puszce nie traci na świeżości. Możemy zakupić kilka sztuk konserw i przechowywać je w domowej spiżarni przez naprawdę długi okres. Ma to swoje zalety przede wszystkim ze względów ekonomicznych. Nie musimy bowiem mięsa mrozić ani spieszyć się z jego spożyciem tuż po zakupie. Stosowanie produktów konserwowych jako składników do dań obiadowych jest więc praktycznym rozwiązaniem, które przyspiesza gotowanie oraz znacznie ułatwia codzienne gospodarowanie produktami spożywczymi. Mamy gwarancję, że mięso będzie świeże i nie zepsuje się nawet po dłuższym zwlekaniu z jego spożyciem. Oczywiście, zarówno mięso paczkowane czy sprzedawane na wagę, jak i to z puszki wymaga selekcji, aby wybrać produkt jak najlepszej jakości. Robiąc zakupy, zwracajmy uwagę na konserwy bez konserwantów. Pozbawione chemii spożywczej są dużo smaczniejsze i zdrowsze, co jest szczególnie istotne, jeśli mają stanowić główny element dania. Przypominamy o tym dlatego, iż w sklepach nietrudno znaleźć produkty tanie i pozbawione walorów odżywczych. Zamiast szukać ich w sieciowych marketach, lepiej jest odwiedzić dobrze zaopatrzony sklep internetowy z BIO żywnością, gdzie mamy gwarancję zakupu wyselekcjonowanych produktów o wysokich wartościach odżywczych.
Dania obiadowe z mięsem konserwowym – najciekawsze propozycje
Mając mięso konserwowe i kilka powszechnie dostępnych składników, jesteśmy w stanie przygotować pożywne drugie danie. Przedstawiamy dwa wybrane przepisy, z których można przyrządzić tanie, proste i smaczne potrawy. To doskonałe propozycje zarówno dla studentów, jak i wszystkich zabieganych, którym zależy na ekspresowym i pożywnym obiedzie. Polecamy między innymi szybki bigos. Do jego przyrządzenia potrzebować będziemy oczywiście młodej kapusty, którą należy poszatkować, oraz startej marchewki. Do nagrzanego garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy kapustę i marchew, a do całości dolewamy nieco wody. Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem, zielem angielskim i dusimy przez około 20 minut, po czym dokładamy pokrojoną w kostkę konserwę. Jaką konkretnie, to już zależy od naszych preferencji. Może być chociażby konserwowa golonka. Ważniejsza jest jakość samego mięsa. Następnie wsypujemy posiekany koperek oraz dwie lub trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zasmażkę z oleju i mąki. Z konserwy mięsnej można również przyrządzić smaczne spaghetti. Zaczynamy od pokrojenia cebuli. Smażymy ją na patelni, aż się zeszkli, a w międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie przekładamy na patelnię mięso i dokładnie je rozgniatamy. W tym momencie doprawiamy całość solą, pieprzem i papryką ostrą, a jeśli ktoś woli – również chilli. Dajemy mięsu chwilę, aby się podsmażyło, po czym zalewamy całość pomidorami krojonymi z puszki. Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość pod przykryciem przez kilka minut. Danie podajemy oczywiście z makaronem i posypujemy tartym serem. Pomysłów na oryginalne wykorzystanie konserw nie brakuje. Smakują świetnie nie tylko na kanapce, dlatego warto eksperymentować i w ten sposób przemycać wartościowe produkty do naszych codziennych posiłków.