W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej osób przechodzi na zdrowy styl życia, jedzenie w puszkach jest – zupełnie zresztą niesłusznie – stygmatyzowane i demonizowane. Owszem, wątpliwej jakości mechanicznie oddzielone mięso nie jest zbyt rozsądnym wyborem żywieniowym, jednak to samo zastrzeżenie tyczy się zarówno puszek, jak i mięsa kupowanego w markecie czy nawet u rzeźnika. Trzeba zatem dokonywać świadomych wyborów i przede wszystkim czytać etykiety konserw, a na pewno się sobie nie zaszkodzi – można sobie wręcz niekiedy pomóc. Kupowanie jedzenia w puszkach kojarzy się na ogół z okresem wakacyjnym i wyjazdami biwakowymi. Uwięzieni w dziczy, zdani na samych siebie i bez dostępu do sklepów musimy wtedy sięgać po rozwiązania, które pomagają przetrwać tych kilka dni z dala od cywilizacji. Wówczas doskonale sprawdzają się konserwy mięsne oraz gotowe posiłki w słoikach, które w zupełności wystarczą, by wrzucić na ruszt nie tylko coś smacznego, ale również coś bardzo pożywnego. Przykładowo, dobrej jakości konserwa golonka dostarcza blisko 17 gramów białka przy stosunkowo niewielkiej zawartości tłuszczu, co jest naprawdę całkiem dobrym wynikiem, jeśli chodzi o wartości odżywcze. W połączeniu z odpowiednim pieczywem oraz dobrej jakości przetworami może zapewnić nam pełnowartościowe posiłki podczas wyjazdów.
Konserwy sprawdzą się również na co dzień
Wiele osób uważa, że po jedzenie w puszkach należy sięgać wyłącznie w ostateczności, tymczasem warto stosować je niekiedy również na co dzień. Doskonałym przykładem może być mięso z tuńczyka, który wręcz słynie ze swojej bardzo niskiej kaloryczności oraz wysokiej zawartości białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Kupowanie świeżych steków wiąże się ze sporym wydatkiem, dlatego właśnie świetnie sprawdzają się puszki z tuńczykiem, które są zdecydowanie tańszą, a wcale nie gorszą alternatywą. Warto przy tym pamiętać, by wybierać tuńczyka w sosie własnym, gdyż tak naprawdę nie różni się on niczym od tych w oleju, a olej sam w sobie nie jest przecież niezbędny do przechowywania mięs… Oczywiście, komponując smaczną sałatkę, dobrze jest skropić ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, jednak nie w tak dużej ilości, w jakiej występuje ona w konserwach. Regularne spożywanie tuńczyka dostarcza organizmowi sporej ilości witaminy D, witamin z grupy B, a także selenu, fosforu, magnezu i potasu. A pomysłów na przyrządzenie tej ryby jest naprawdę mnóstwo – od sałatek, przez makrony i kanapki, na pizzy kończąc. Jak zatem widać, może stanowić znakomite uzupełnienie zdrowej diety nie tylko pod względem odżywczym, ale również smakowym.
Po jakie produkty warto sięgać?
Oprócz mięs oraz ryb w puszkach, bardzo często można spotkać również różnego rodzaju przetwory owocowe i warzywne. Z reguły budzą one wątpliwości osób, które uważają, że nie są one w ogóle w stanie zastąpić świeżych produktów. Owszem, w procesie produkcji tracą one nieco na wartościach odżywczych, jednak są to zwykle naprawdę śladowe ilości, dlatego w żadnym wypadku nie należy dyskredytować konserw jako elementu zdrowej diety. Doskonale sprawdzą się one w wielu sytuacjach wyjazdowych oraz na co dzień – zwłaszcza zimą, gdy dostęp do dobrej jakości świeżych warzyw jest znacznie ograniczony. Pamiętać tylko należy, by sięgać po możliwie zróżnicowane artykuły, tak aby dostarczać do organizmu mikroelementy pochodzące z różnych źródeł, co znacząco podnosi po prostu skuteczność ich działania. Nie wolno też zapominać, że w dobrze skomponowanej diecie powinno się znaleźć miejsce na zdrowe przekąski, które pozwalają kontrolować uczucie głodu i zapobiegają spożywaniu zbyt dużych ilości kalorii. W tym wypadku doskonale sprawdzą się produkty Melvit, które sklep online może dostarczyć nam pod same drzwi. To nie tylko wygodne, ale również bardzo rozsądne rozwiązanie, zwłaszcza dla zabieganych osób, gdyż pozwala robić zakupy bez wychodzenia z domu oraz uniknąć kupowania wielu zbędnych produktów, które często lądują w koszyku zakupowym w sklepach stacjonarnych.