Latem w sklepach oraz na targowiskach można zaopatrzyć się w najświeższe warzywa i owoce. Dzięki ich szerokiej dostępności jest to czas, kiedy łatwo zadbać o zdrową dietę. Są one bogatym źródłem witamin i mikroskładników, dlatego tak ważne jest, aby były obecne w codziennych posiłkach. Popularne w Polsce owoce jagodowe oferują mnóstwo właściwości zdrowotnych, więc warto spożywać je każdego dnia, nie tylko w najcieplejszych miesiącach. Nie bez powodu truskawki czy jagody nazywane są superfoods – zawierają one prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i fitozwiązków. Mogą znacznie poprawić odporność, procesy trawienne, a także wygląd skóry, włosów i paznokci. Aby przez cały rok móc doświadczać prozdrowotnych właściwości owoców warto spróbować wykonanych z nich przetworów. Dodatkowo, jeśli nie ma się dostępu do świeżych składników, sklepy z ekologiczną żywnością sprzedają je w formie suszonej. Rodzynki, morele czy żurawina mogą stanowić lepszy zamiennik dla słodyczy, czy dodatków do deserów. Z użyciem przetworzonych naturalnych składników można cieszyć się zdrowymi posiłkami niezależnie od pory roku.
Wartości odżywcze naturalnych przetworów owocowych
Utrzymanie zdrowej i zbilansowanej diety jest możliwe dzięki dodawaniu do posiłków naturalnych składników, bogatych w witaminy i minerały. Owoce i warzywa, choć najlepsze w formie świeżej, doskonale sprawdzają się również po obróbce cieplnej. Przetwory, takie jak soki czy wszelkiego rodzaju smarowidła mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety w witaminy i mikroskładniki w czasie zimy. Organizmowi potrzebne są wtedy antyoksydanty i polifenole, aby mroźne powietrze nie wpływało negatywnie na stan skóry czy odporność. W czasie przyrządzania dżemów lub kompotów w owocach pozostaje wiele wartościowych składników, w tym witaminy A, D, E i K oraz te z grupy B. Kiedy w czasie zimy większą część dnia spędza się w pomieszczeniu, należy pamiętać, że ich suplementacja jest w szczególności potrzebna. Naturalne przetwory owocowe, wykonywane samodzielnie są więc doskonałym sposobem na to, aby przez cały rok mieć dostęp do smacznej i zdrowej alternatywy kupowanych w sklepach smarowideł i słodyczy. Mogą stanowić ciekawy dodatek do domowych wypieków, deserów, a także zbilansowanych śniadań. Kanapki lub tosty z powidłami, jogurt z ręcznie przyrządzoną granolą oraz dżemem, a także naleśniki lub gofry posmarowane konfiturą, to popularne potrawy, które mogą zapewnić energię na cały dzień. Można za ich pomocą zastąpić wiele składników z dużą zawartością cukru.
Owocowe BIO przekąski
Naturalne produkty bogate w składniki odżywcze, to podstawy świadomego odżywiania. Są one dużo ważniejsze niż niskokaloryczne składniki czy ograniczanie konkretnych związków jak węglowodany lub tłuszcze. Każdy posiłek powinien zawierać warzywo lub owoc, które uzupełniają dzienne zapotrzebowanie wielu witamin i minerałów. Dodatkowo stanowią one alternatywę dla cukru rafinowanego i innych, sztucznie przetworzonych składników. Owoce w formie suszonej, takie jak banany czy morele mogą służyć do słodzenia deserów i słodkich śniadań. W sklepach specjalizujących się w sprzedaży ekologicznej żywności można kupić BIO przekąski składające się z rodzynek lub suszonych wiśni czy śliwek, a także orzechów i innych bakalii. Dostarczają one organizmowi ważnych mikroskładników, jak zdrowe tłuszcze i minerały. Dodanie takiej przekąski do śniadania w formie owsianki lub jogurtu jest sposobem na codzienne uzupełnianie potrzebnej ilości ważnych składników odżywczych. Suszone owoce mogą znaleźć się w domowej granoli, bakaliowych ciastach, a także lodach czy innych deserach, przyrządzanych na wyjątkowe okazje. Doskonale sprawdzają się zamiast produktów z czekoladą lub cukrem, które można spożywać pomiędzy posiłkami, kiedy pojawia się ochota na coś słodkiego. Kupowanie najwyższej jakości naturalnych przekąsek jest sposobem na dostarczanie organizmowi tego co jest mu potrzebne w pysznej i zdrowej formie.