Bestsellery
Golonka pieczona 300g Pekpol
Golonka pieczona 300g Pekpol

11,65 zł

szt.
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

149,25 zł

szt.
Przysmak w konserwie Pekpol
Przysmak w konserwie Pekpol

20,39 zł

szt.

Zastosowania mąk różnego typu

Najpopularniejszym, stosowanym rodzajem mąki jest mąka pszenna. Ten powszechnie dostępny w sklepach produkt występuje pod hasłem: TYP 400, 450. 500 lub 550 itp. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że sięgamy po nią najczęściej. Jednak właściwie każdy z nas, przechodząc przez działy z ekologiczną żywnością, dostrzegł inne jej rodzaje. Czym więc różni się mąka żytnia czy orkiszowa od pszenicznej?

Jak pisaliśmy w poprzednim artykule, liczba określająca typ mąki, oznacza procentową zawartość popiołu, który jest ściśle związany z ilością składników odżywczych zawartych w produkcie. Ten parametr ma również bezpośredni wpływ na kolor otrzymanego proszku. Wykorzystując tą wiedzę łatwo określić, że typ mąki 450 będzie najczystszy, a jednocześnie najbardziej biały, natomiast barwa proszku określonego liczbą 2000 będzie najciemniejsza. Mąka biała produkowana jest z wewnętrznej części ziarna, które nazywane jest bielmą. Stanowi ona ponad 80% całego ziarenka zboża, dlatego to to ona stanowi największą część całego produktu. W przypadku mąk bardziej zanieczyszczonych, jak na przykład mąka żytnia razowa, do ich produkcji stosuje się również okrywy owocowo-nasienne ziarna. Ze względu na typ mąki, możemy je podzielić na mąki lekkie i ciężkie. Jeżeli chcemy upiec zdrowy chleb razowy lub odżywcze ciasteczka, to warto wybrać mąkę określoną wysokim numerem. Posiada ona dużo minerałów, które doskonale wzbogacą tego typu wypieki. Mąka o niskim numerze (ta najbardziej biała), sprawdzi się natomiast podczas pieczenia lekkich ciast, kiedy zależy nam na tym, aby odpowiednio wyrosły.

Oprócz najbardziej powszechnej mąki pszennej, dużym zainteresowaniem cieszy się mąka żytnia. Może występować jako razowa lub zwykła. Jest to typ proszku, który posiada znacznie mniej skrobi i glutenu, dlatego jest odpowiedni dla osób, które chciałyby ograniczyć ilość tych składników w swojej diecie. W mące tego typu jest również znacznie więcej przyspieszającego metabolizm błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. W sklepach znajdziemy wiele typów tego produktu, dlatego sami możemy wybrać, który rodzaj jest dla nas najlepszy. Z żytniej mąki możemy na przykład upiec domowy chleb. Innym rodzajem zdrowej mąki jest mąka orkiszowa. Jest ona pozyskiwana z ziaren orkiszu, posiada wiele witamin (m.in. B, C, E, A, PP) oraz bardzo dużo białka i minerałów. Dodatkowo wspomaga produkcję serotoniny w organizmie, co sprawia, że ma pozytywny wpływ na jakość naszego snu. Mąka orkiszowa równie świetnie nadaje się do pieczenia domowego chleba z dodatkami. Oprócz tego możemy ją dodawać do naleśników.

Większość mąk zawiera gluten. Powinny o tym pamiętać osoby, które posiadają jakieś nietolerancje pokarmowe. Jeżeli jednak jesteśmy zdrowi, warto możliwie jak najbardziej urozmaicać swoją dietę. Stosowanie różnego rodzaju mąk pozwoli w bardzo prosty sposób wzbogacić swoje posiłki i poprawić kondycje organizmu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl