Bestsellery
Golonka pieczona 300g Pekpol
Golonka pieczona 300g Pekpol

11,65 zł

szt.
Fuet 160g Porxas
Fuet 160g Porxas

11,02 zł

szt.
Chorizo pikantne Plastry 100g Porxas
Chorizo pikantne Plastry 100g Porxas

7,29 zł

szt.
Kabanosy delikatesowe 360g Pekpol
Kabanosy delikatesowe 360g Pekpol

14,55 zł

szt.

Ogromny wybór naturalnych przetworów z owoców

Przetwory owocowe

Najlepszym czasem na zrobienie zapasów na zimę do domowej spiżarni jest lato. To wtedy z łatwością nabyć można świeże i różnorodne owoce oraz warzywa sezonowe. Dzięki temu wielu miłośników kulinariów decyduje się na przyrządzenie własnych przetworów w różnych formach. Posłużyć mogą do tego chociażby truskawki, wiśnie, jabłka, gruszki, żurawina, śliwki oraz dynie. Wekowane są one na słodko, z dodatkiem cukru lub na słono w zalewie z dodatkiem octu. Stanowią wykwintny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Są to nie tylko konfitury czy dżemy, ale także owoce w słodkim syropie, kompoty, a nawet przeciery owocowe dla najmłodszych, które z powodzeniem zastąpią sklepowe słoiczki dedykowane niemowlętom. Dzięki umiejętnemu konserwowaniu i wekowaniu można praktycznie zapomnieć o kupowaniu owocowych napojów czy dżemów z marketowych półek. Zyska na tym nie tylko nasz portfel, ale także zdrowie.

Przetwory z owoców — zastosowanie i zalety

Mimo obróbki owoców w wysokich temperaturach nie tracą one na wartości odżywczej. Wciąż są bogatym źródłem witamin i minerałów, które pozwalają utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę przez cały rok. Naturalne przetwory owocowe stanowią bogate źródło polifenoli i antyoksydantów, dzięki czemu korzystnie wpływają na zachowanie młodego wyglądu skóry, a ich regularne spożycie poprawia też pamięć i koncentrację. Największą zaletą, jaką się wyróżniają, jest to, że są zdrową alternatywą dla przetworzonych słodyczy czy napojów. Uchodzą też za niezastąpiony dodatek do samodzielnie przyrządzanych domowych ciast i deserów. Konfitura czy sok z czarnej porzeczki mogą być znakomitym sposobem na wspomaganie leczenia schorzeń górnych dróg oddechowych. Naturalne owocowe przeciery bogate w witaminy wspomagają właściwe funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego, co będzie istotne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Do sporządzenia dżemów, konfitur i soków najlepiej sprawdzą się owoce słodkie i soczyste. Dzięki wysokiej zawartości naturalnej fruktozy np. w malinach, do wykonania przetworów używa się mniej cukru. Bardziej aromatyczne owoce nadają się również na likiery i do domowej produkcji wina. Kwaśniejsze gatunki, takie jak jeżyna czy czerwona porzeczka zawierają duże dawki witamin i wykazują działanie bakteriobójcze. Można więc zrobić z nich soki i syropy do rozcieńczania, które sprawdzą się w domu na wypadek przeziębienia. Domowymi sposobami można też z powodzeniem sporządzić pyszne wieloowocowe nalewki, które zrobią wrażenie na wszystkich gościach rodzinnych uroczystości.

Jak zrobić popularne przetwory?

O tyle, o ile samodzielne tłoczenie klarownego soku z owoców stanowi pewną trudność, to zrobienie w domowych warunkach dżemu, marmolady czy kompotu w wekach może okazać się całkiem łatwe. Powidła ze śliwek lub wiśni to bardzo popularne smarowidła, które cieszą niemal każdego miłośnika słodkich łakoci. Ich sporządzenie nie jest procesem skomplikowanym — wystarczy zapas dojrzałych owoców, które nie mogą być ani uszkodzone, ani nadpsute. Jeśli mamy do czynienia z wiśniami lub czereśniami, to należy je ponadto uprzednio wydrylować. Tak przygotowane zasypuje się cukrem i odstawia celem puszczenia przez nie soku. Kolejnym krokiem jest ugotowanie w odpowiednio dużym naczyniu owoców na wolnym ogniu. Garnek można w międzyczasie lekko potrząsać lub co jakiś czas mieszać zawartość, by nie przykleiła się do dna. Istotne jest to, by owoce gotować dwa lub trzy razy w odstępach od 10 do 12 godzin — dzięki temu uzyskają one odpowiedni smak i konsystencję. Gorącą owocową masę należy przelać do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pozostawić, do całkowitego wystygnięcia. Proces sporządzenia dżemów jest podobny, z tym że do ich produkcji potrzeba żelatyny lub gotowego fixu, który bez problemu nabyć można w większości sklepów spożywczych. Taki smakołyk wymaga także wcześniejszej — około trzydziestominutowej — pasteryzacji. Zaopatrzenie domowej spiżarni w tego typu przetwory to gwarancja, że w domu zawsze znajdzie się słodki, zdrowy zamiennik dla sklepowych smarowideł. Smak samodzielnie sporządzonych konfitur lub dżemów z pewnością będzie też lepszy niż gotowych produktów z hipermarketu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl